Bandeau


KLOOSTERWEEKEND 2023 IN DE PAULUSABDIJ IN OOSTERHOUT.

Een impressie hiervan door een kloosterganger:

Nieuw voor mij, maar ook: meerdere vertrouwde mensen op een plek waar ik al eens eerder was voor een stilte-retraite. Stil was het niet deze keer, maar wel om stil van te worden; hieronder in korte steekwoorden.

Vrijdag: lieve kaartjes op de behaaglijk verwarmde kamer ter verwelkoming.
Door een origineel kennismakingsrondje krijgen we allemaal iets te horen van wat ons kenmerkt of wat ons verbindt met elkaar.

Kennismaking met de Hongaarse zuster Kinga, die veel kon vertellen over het gebouw, waar ze nu inmiddels 4 jaar woont met medebroeders en zusters. ‘s Avonds een gezellig (en voordelig!!) Kloostercafe o.l.v. kroegtijger Jacco met gelegenheid om nader kennis te maken, door te praten, ervaringen uit te wisselen.

Zaterdag: op tijd opstaan om een goed gevuld programma te volgen. Er was fijne samenzang, met begeleiding door Arja en Charlotte; mooie uitwisseling in overzichtelijke groepjes na afloop van een inleiding.
Viering van het Heilig Avondmaal in de kring.

Broodnodige vrije tijd en fijne stilte-momenten tussen de verschillende programma-onderdelen. Workshops naar keuze:
- Een bevlogen lezing door Elivia over gezonde voeding, die veel (gespreks-) stof deed opwaaien en naar meer “smaakt”.
- Een begeleide wandeling in de mooie omgeving, ook als het waait en regent en nee.. die toren in de verte is NIET de Eifeltoren.
- Een bemoedigende dans op vrolijk makende muziek o.l.v. Arja.

De ontspanningsavond met:
- Een Bijbelquiz, door Charlotte en Harm Jan die ons stevig aan de tand voelden.
- De flitsformatie van een beloftevol kabinet o.l.v. Hannie en Gert-Jan En daarnaast warme belangstelling voor elkaar, goede gesprekken en heerlijk gelachen.

- Zondag nieuwe liederen geleerd van zuster Ruth. Een indrukwekkende film uit de Alfa-cursus, die velen ontroerde.
Deelgenoot geweest van de traditie van een Palmpasen viering met gewijde palm/buxustakken en een stemmige viering. De kerk was fris, maar er waren behaaglijke dekentjes!
Verantwoorde en smakelijke maaltijden aan ronde tafels. Gezellig corvee is geen straf!
En een winkeltje vlakbij voor allerlei voedzame souvenirs.

En tenslotte allemaal op de groepsfoto dankzij de gastenbroeder Pascal.
Samenvattend: indrukwekkend…en hartverwarmend.


Volgend jaar hopen we het kloosterweekend te houden op 15, 16 en 17 maart 2024 in Westmalle.Kloosterweekend 20, 21 en 22 mei 2022 in Postel.

Stel het je voor. Oude muren van een klooster, die het gebed in zich dragen. Groene bomen, groen gras, rondom de abdij, en op de open groene binnenplaats. De frisse groenheid van de maand mei.

Samen zijn, in een sfeer van rust. Er hoeft even niets meer dan daar zijn. Samen, maar ook zelf. Verbonden vanuit de gemeenten. Tijd om te luisteren en elkaar te ontmoeten, serieus te zijn en te lachen. Allemaal aspecten van een kloosterweekend. Sommige dingen worden geprogrammeerd. Een moment van bezinning op de zaterdagmorgen. Een viering, in het klooster of ook met elkaar. Voor wie wil: een wandeling. Een kloosterwinkel met kaas en speculaas. Of een kop koffie of een bier aan de overkant. Stilte. Een lach en een traan.

Ja het kan weer! Na twee jaar corona mogen we weer samen op kloosterweekend!
Ons laatste kloosterweekend was in de Paulusabdij in Oosterhout. We hoorden daar op 4 mei 2019 Edith Eva Eger. Dat maakte veel indruk en was verrassend, een geschenk. Zo kan zomaar een ontmoeting met iemand, een gesprek met een ander of een luisterend oor, een woord of een lied tot een kostbaar geschenk worden. Daarom nodigen we je graag uit mee te gaan, voor het eerst of opnieuw!

De abdij van Postel ligt in een mooie omgeving over de grens in België. Het is ongeveer 80 km rijden, en de route erheen is al heel mooi. Als je er rustig heen wilt rijden, kun je vrijdags al wat eerder vertrekken en genieten van een ontspannen rit.

Voor meer informatie kun je terecht bij de kloostercommissie. Je kunt je opgeven per mail of telefoon. De kosten voor het weekend zijn 97 euro per persoon. Voor niemand mag dit echter een belemmering zijn om mee te gaan. Laat het even weten aan Harm-Jan of Charlotte Inkelaar.
U kunt zich liefst zo spoedig mogelijk aanmelden, maar uiterlijk op 30 april! Ongeveer een week voor het weekend ontvangt u dan het definitieve programma, en informatie over met wie u mee kan rijden. Laat bij opgave even weten of u zelf wilt/kunt rijden, of graag mee wil rijden. Ook of een dieet hebt.

De aanmelding is definitief wanneer het geld overgemaakt is op rekening nummer NL81 INGB 0688037992 t.n.v. J. Van Dongen, Pagnevaartweg 103, Oudenbosch.
Er kunnen zo’n 30 mensen mee. Wees welkom! We zien uit naar uw aanmelding!

Hartelijke groet namen de kloostercommissie:

Arja en Jacko van Dongen, Harm-Jan en Charlotte Inkelaar