Bandeau

Kloosterweekend 20, 21 en 22 mei 2022 in Postel.

Stel het je voor. Oude muren van een klooster, die het gebed in zich dragen. Groene bomen, groen gras, rondom de abdij, en op de open groene binnenplaats. De frisse groenheid van de maand mei.

Samen zijn, in een sfeer van rust. Er hoeft even niets meer dan daar zijn. Samen, maar ook zelf. Verbonden vanuit de gemeenten. Tijd om te luisteren en elkaar te ontmoeten, serieus te zijn en te lachen. Allemaal aspecten van een kloosterweekend. Sommige dingen worden geprogrammeerd. Een moment van bezinning op de zaterdagmorgen. Een viering, in het klooster of ook met elkaar. Voor wie wil: een wandeling. Een kloosterwinkel met kaas en speculaas. Of een kop koffie of een bier aan de overkant. Stilte. Een lach en een traan.

Ja het kan weer! Na twee jaar corona mogen we weer samen op kloosterweekend!
Ons laatste kloosterweekend was in de Paulusabdij in Oosterhout. We hoorden daar op 4 mei 2019 Edith Eva Eger. Dat maakte veel indruk en was verrassend, een geschenk. Zo kan zomaar een ontmoeting met iemand, een gesprek met een ander of een luisterend oor, een woord of een lied tot een kostbaar geschenk worden. Daarom nodigen we je graag uit mee te gaan, voor het eerst of opnieuw!

De abdij van Postel ligt in een mooie omgeving over de grens in België. Het is ongeveer 80 km rijden, en de route erheen is al heel mooi. Als je er rustig heen wilt rijden, kun je vrijdags al wat eerder vertrekken en genieten van een ontspannen rit.

Voor meer informatie kun je terecht bij de kloostercommissie. Je kunt je opgeven per mail of telefoon. De kosten voor het weekend zijn 97 euro per persoon. Voor niemand mag dit echter een belemmering zijn om mee te gaan. Laat het even weten aan Harm-Jan of Charlotte Inkelaar.
U kunt zich liefst zo spoedig mogelijk aanmelden, maar uiterlijk op 30 april! Ongeveer een week voor het weekend ontvangt u dan het definitieve programma, en informatie over met wie u mee kan rijden. Laat bij opgave even weten of u zelf wilt/kunt rijden, of graag mee wil rijden. Ook of een dieet hebt.

De aanmelding is definitief wanneer het geld overgemaakt is op rekening nummer NL81 INGB 0688037992 t.n.v. J. Van Dongen, Pagnevaartweg 103, Oudenbosch.
Er kunnen zo’n 30 mensen mee. Wees welkom! We zien uit naar uw aanmelding!

Hartelijke groet namen de kloostercommissie:

Arja en Jacko van Dongen, Harm-Jan en Charlotte Inkelaar
KLOOSTERWEEKEND 2018

Dit jaar wordt het weekend gehouden van (eind) vrijdagmiddag 13 april tot (begin) zondagmiddag 15 april. Dit jaar mogen wij te gast zijn in de abdij van de Norbertijnen in Postel, niet ver over de grens in België. Het is een mooie plek met veel voorzieningen.

Je wandelt langs de brede barokke voorgevel en de plantsoenen met klimop naar de Romaanse abdijkerk.
We verblijven in het Contactcentrum voor de gasten met 30 kamers, goede ruimtes voor bezinning en een gezellige ontmoetingsplek waar Postels abdijbier geschonken wordt.
Maar nog belangrijker dan de voorzieningen zijn de mensen. Er zijn twee gastenpaters die ons graag ontvangen en er is een gemeenschap van zo’n 17 broeders die deze oude beproefde leefwijze van gebed en dienstbaarheid in stand houdt. Het was ook steeds weer de ervaring op elk kloosterweekend dat het heel ontspannen is om op zo’n manier bij elkaar te zijn. Het doet je goed om zo tijd te hebben voor anderen, voor God en ook voor jezelf.

Dus: heb je zin om deze keer weer of voor het eerst mee te gaan, meld je dan vanaf nu aan bij Jacko van Dongen (06-50520462) of bij Charlotte en Harm-Jan Inkelaar (0165-312453; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Bij deze mensen kun je ook meer informatie krijgen. De kosten zijn 85 euro p.p., maar als dat een bezwaar is, kun je het ons laten weten.
Er komt nog meer informatie over het precieze programma, wat je kunt meenemen etc.

De aanmelding is definitief wanneer het geld overgemaakt is op rekening nummer NL81 INGB 0688037992 t.n.v. J. Van Dongen, Pagnevaartweg 103, Oudenbosch.
Meld je aan voor 15 maart 2018! Maar hoe eerder hoe beter! We hopen weer veel nieuwe en oude kloostergangers te verwelkomen!


TERUGBLIK OP HET KLOOSTERWEEKEND IN DE PAULUSABDIJ IN OOSTERHOUT

Ook dit jaar was er weer een mooi en waardevol kloosterweekend. Het weer was fantastisch, waardoor we heerlijk tijd op het terras en in de prachtige kloostertuin konden doorbrengen!
De sfeer in het klooster was hartverwarmend. Zo ook in de groep. Een goede gelegenheid elkaar beter te leren kennen en ons geloof te verdiepen.

Het beste is zelf eens mee te gaan om te ervaren hoe het is. Na vele jaren van kloosterweekenden, kunnen we zeggen: Het is altijd anders, maar altijd heel goed!
Er is altijd verdieping, maar ook veel plezier en ontspanning. Hieronder vind u een verslag van een “nieuweling” uit een andere gemeente.

De kloostercommissie kan u vast meedelen dat we volgend jaar weer een keer naar een klooster in België hopen te gaan: Postel. Ook een mooie plaats! Reserveert u vast de datum in uw agenda! D.V. 13-15 april 2018.

Thema: De liefde van God, als Vader, Zoon en Heilige Geest. Een impressie:
Op vrijdagmiddag werd ik hartelijk ontvangen door Charlotte en Harm-Jan Inkelaar, bij de gemeenschap Chemin Neuf in de St.Paulus Abdij te Oosterhout.
Nadat we onze kamers hadden betrokken en een rondleiding door de Abdij kregen, was er gelegenheid voor aanbidding en stil gebed.

Na een lekkere maaltijd genuttigd te hebben en nadat de taken voor de corvee verdeeld waren, was er ’s avonds de gelegenheid om met elkaar kennis te maken.
De reden dat ik met mijn lieve vriendin Jenny mee was gekomen, was omdat ik een bevestiging zocht of ik dingen mocht loslaten en of ik misschien andere wegen zou mogen gaan bewandelen.
Het lied ‘’Wees niet bang” met tekst uit Jesaja 43 is typerend voor mijn onzekerheid in deze en een bemoediging van God. Ik heb die avond iets van mijzelf verteld en over het begin van mijn geloofsleven met God.
De andere deelnemers spraken enthousiast en spontaan over hun eerdere ervaring met het kloosterweekend en waren vol verwachting. Een warm welkom!

Zaterdag: de bezinning rond het thema “Gods liefde voor ons”, werd geleid door zr. Ruth. Het was voor mij opnieuw een bevestiging hoe groot, breed en diep deze waarheid is voor ons allemaal.
De Avondmaalsviering/Communie – geleid door Charlotte en zr. Ruth: God kent ons en onze diepste hartsverlangens; en ondanks wat er zich soms in onze harten kan afspelen, is daar Gods onvoorwaardelijke liefde voor ons. “Jezus als mens, zonder schuld, is barmhartig en vol van geduld”.

Workshops rond het thema Gods liefde voor ons:
1. Een creatieve verwerking o.l.v. Arja.
2. Meditatief moment rondom het schilderij van Rembrandt o.l.v. Charlotte
3. Gesprek in kleine groep; ik koos voor het eerste. Het maken van een “elfje” was mij niet bekend. Het bleek een leuke manier om creatief aan de slag te gaan met een woord/ gedachte of lied en zo 11 woorden op te schrijven met uiteindelijk één kernwoord dat eruit springt.

Tijd voor aanbidding en stil gebed en daarna weer een heerlijke maaltijd met gesprek en aandacht voor elkaar.

De ontspanningsavond was een klapper! Met het ge-wel-di-ge spel van Jacko en Arja werd het een fijne avond met veel plezier! Het beeldend vertellen is hen op het lijf geschreven.

Zondag: de laatste dag alweer…. Daar vond ik de Eucharistieviering in het klooster indrukwekkend. De liederen uit Taizé met de herhalende teksten doen een mens beseffen hoe wij allen verlangen om iets van Gods liefde voor ons te kunnen proeven en hoe we kunnen hunkeren naar Zijn aanwezigheid in ons leven en in de levens van allen die ons lief zijn.
De mooie preek tijdens de eucharistieviering ging over Joh. 9:1-41

Afsluitende bijeenkomst: goede woorden, dankbaarheid, een mooi gedicht en als slot een zegenbede door Arja en een Irish Blessing, gezongen door Monique en ondergetekende.
Gods zegen en sjaloom voor jullie allen!

Vriendelijke groet, Marianne Jongeling, Goedereede


Terugblik op het kloosterweekend van 26 februari 2016, gehouden in Oosterhout.

Vrijdagmiddag 26 februari werden we verwacht tussen 15.30 en 16.30 uur en verwelkomd door Charlotte, Harm-Jan, Jacko en Arja en zuster Ruth, zuster Stephanie en pater Emmanuel. Ook kregen we onze kamer toegewezen.
Mij wachtte een rustige kamer met een mooi uitzicht op de tuin, een rustige blik op de begraafplaats van de Benedictijnen, die vroeger de abdij bewoonden.
Wat werden ze oud ! (Het lijkt een plus om een geordend leven te leiden).
We kregen een rondleiding door de abdij om niet te verdwalen. Wat een gangen, wat een deuren. Tot op het laatst moest ik opletten op vaste punten: een 
beeld, een kaars, een vaasje met bloemetjes uit de tuin (sneeuwklokjes en kleine narcisjes!!!) om toch niet verkeerd te lopen.
Het werd een weekend met inhoud. Moeilijk soms, niets hoefde, maar ik ging bewust mee naar de Kapittelzaal (kapel) 50 minuten stil zijn in jezelf.
Hoe moeilijk. Ik bad, dacht na, maar na een half uur werd ik onrustig in mijn hoofd. Dit moet je leren. Je kon weggaan.
Mijn hoogtepunten waren zaterdags om 12.00 uur een Avondmaalsviering geleid door Ds. Charlotte.
Naast onze groep van ca. 25 personen waren er ook geestelijken uit de abdij en belangstellenden. En dan met allen brood en wijn delen.
Maar ook zondag om 11.00 uur de Eucharistieviering in de kerk van de abdij.
Niet de hostie en de wijn voor de protestanten, maar met gekruiste armen een zegen te ontvangen, die ik mijn verdere leven niet zal vergeten. Niets van een teleurstelling voelen vanwege de hostie, maar intens blij met de zegen.

Wat moet ik verder nog zeggen. We maakten twee bezinningen mee.
Eén onder leiding van Zuster Ruth. “Hoe kan ik Gods stem verstaan?” n.a.v. Lucas 19 vers 1 – 9. Zacheüs werd geroepen door Jezus.
We kregen de opdracht hierover goed te denken.
En één onder leiding van Charlotte rond het schilderij van Rembrandt “De verloren zoon” over de vaderfiguur.
Een afdruk hing in de kapittelzaal. Het geheel naar aanleiding van een boek van Henri Nouwen;
Indrukwekkend.

We hebben veel gezongen, heel gezellige maaltijden gebruikt, spellen gedaan, gewandeld, veel gelachen, naar elkaar geluisterd in persoonlijke gesprekken (hoe waardevol).
En dan ineens is het zondagmiddag, afscheid nemen, luisteren naar enkelen die nog een gedicht of iets dergelijks wilden voorlezen, een slotgebed, een warme handdruk of een kus en daar gingen we naar ons eigen huis. Heel wat indrukken rijker waar je lang op kunt teren.

Een lied dat blijft zingen in mijn hoofd:
Hoe wonderlijk mooi is uw eeuwige naam
Verborgen aanwezig deelt U mijn bestaan
Waar ik ben, bent U: wat een kostbaar geheim
Uw naam is: “Ik ben” en “Ik zal er zijn” Amen.
Dank alle lieve tijdelijke kloosterlingen waarvan ik er ook één mocht zijn.
Cilia van den Berg

Roosendaal, 1 maart 2016.